Dyslexie

Lezen en spellen zijn belangrijke vaardigheden om te kunnen functioneren in onze geletterde samenleving. Helaas komt niet iedereen tot een functioneel lees- en spellingniveau. Schattingen geven aan dat ongeveer 10-15 % van de volwassen Nederlanders laaggeletterd is (Algemene Rekenkamer, 2016). Bij een subgroep hiervan is sprake van een heel specifieke en hardnekkige belemmering in het leren van vloeiende lees- en spellingvaardigheden, ondanks dat er op school en thuis veel geoefend wordt. In deze gevallen wordt gesproken van dyslexie.

Onderzoek door de IJsselgroep
Na aanmelding door school en ouder(s)/verzorger(s), gaat de IJsselgroep onderzoeken of er sprake is van ernstige dyslexie (ED) bij uw kind. Hiervoor moet aan bepaalde criteria worden voldaan. Wanneer blijkt dat uw kind dysleixie heeft, wordt bepaald of hij in aanmerking komt voor het vergoede behandeltraject. Wanneer dit het geval is, wordt de behandeling opgestart.

Behandeling door de Taalgids
De behandeling van dyslexie vindt wekelijks plaats en duurt 45 minuten. Er wordt gewerkt aan de lees- en spellingsvaardigheden van het kind, maar we bieden ook een stuk psycho-educatie. Zo weten u en uw kind wat dyslexie betekent en hoe hij hier (ook in de toekomst) mee om kan gaan. We onderhouden nauw contact met zowel school als de IJsselgroep, om een positief leerklimaat te creeëren. Dit traject duurt gemiddeld genomen een jaar.